Foto: Esther Morren

Foto van de auteur die zijn kookboek zoutbewust koken en eten vasthoudt

Zoutbewust koken en eten

Mijn naam is Taurai Becker, geboren in Delft. Ik heb een harttransplantatie en 2 niertransplantaties gehad. Die waren levensreddend, omdat ik ben geboren met een verdikte hartspier. Dit wordt in de geneeskunde Hypertrofische Cardiomyopathie wordt genoemd. De harttransplantatie was op lange termijn mijn enige optie. Het komt niet vaak voor dat iemand zowel een hart- als een nier transplantatie heeft gehad. Voor mijn harttransplantatie had ik vaak last van een onregelmatig hartritme. Dit werd hersteld met een elektrische shock, oftewel een cardioversie. In 2009 kwam daardoor een bloedpropje in mijn bloedbaan terecht, waardoor één nier stopte met werken. In mijn boek vertel ik ook meer over mij persoonlijk verhaal, zodat jij als lezer ook begrijpt waar mijn motivatie vandaan komt om het boek “zoutbewust koken en eten” te schrijven.

Op doktersadvies ben ik sinds de nier stopte met werken zoutbewust gaan koken. Het werd toen nog zoutloos koken en eten genoemd. Gelukkig wordt het nu meestal zoutarm eten of koken genoemd. Als mens hebben wij namelijk zout nodig voor het goed functioneren van ons lichaam. Het probleem zit in het feit dat wij als met z’n allen te veel zout consumeren. Het dagelijkse maximale zoutinname zit tussen de 5 à 6 gram per dag. Wij zitten daar meestal ver boven. Het is ook heel makkelijk om boven de 6 gram zout per dag uit te komen want 80 % procent van onze zoutinname komt van de bewerkte producten. Om je eigen zoutinname te reduceren is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk zelf te koken.

Ik heb van kleins af aan al een passie voor koken. In de afgelopen jaren heb ik mij ontwikkeld als kok door zowel een koksopleiding als een patisserieopleiding af te ronden. Dit kookboek is een product van mijn ervaring en kennis. Om jou op weg te helpen bevat mijn boek 50 heerlijke zoutbewuste recepten. Met mijn 9 stappen help ik jou op weg om je zoutinname te minderen en nog steeds smaakvol te koken.